Звернення Міністра охорони здоров’я України Максима Степанова

Вітаю, друзі.

Зараз весь світ бореться з пандемією. Проте це не тільки час боротьби, але й час переоцінки цінностей. Ті прості речі, яких раніше ми навіть не помічали, наразі стали недоступними: прогулянка в парку, зустріч із друзями, кіно, кафе та ресторани. Можливість не боятися за близьких. Не чекати вечірніх новин. Дихати не через маску. Обіймати під час зустрічі. Пандемія вчить нас цінувати прості речі, а ще вона оголила ті проблеми, що існують в українській системі охорони здоров’я, та поставила її реформування в пріоритет для країни, винесла це питання на перший план.

Однак у цих важких обставинах проявляються не лише проблеми, а й сильні позитивні людські якості. Ми бачимо взаємну підтримку та допомогу. Лікарі, волонтери, представники бізнесу – це єдина команда, яка нині працює 24/7. І це приклад того, що кожен із нас може зробити свій внесок у збереження здоров’я рідних та суспільства.

Сьогодні Всесвітній день здоров’я, і я хочу пообіцяти: Україна неодмінно матиме сучасну та ефективну медицину. Наші пацієнти зможуть своєчасно отримувати всю потрібну медичну допомогу, а лікарі – працювати в гідних умовах. Я впевнений, що це можливо. Вже сьогодні ми крок за кроком рухаємось до цієї мети.

Бережіть себе, піклуйтеся про близьких і залишайтесь удома. Тоді прості, але безцінні речі скоріше стануть знов доступними. Але сподіваюсь, що ми назавжди усвідомимо їхню значущість.

З повагою
Міністр охорони здоров’я України
Максим Степанов

https://moz.gov.ua/article/reform-plan/zvernennja-ministra-ohoroni-zdorov%e2%80%99ja-ukraini-maksima-stepanova

Рекомендації від епідеміологів
Для зниження ризиків зараження вірусом COVID-19 здоровим людям рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • мінімізувати контакти з іншими людьми;
  • триматися на відстані не менше 1 метра під час контакту з іншими людьми;
  • уникати торкання обличчя руками;
  • дезінфікувати мобільний телефон і предмети, які найчастіше використовуються;
  • уникати місць великого скупчення людей;
  • прикривати рот і ніс в момент чхання і кашлю;
  • часто мити і дезінфікувати руки;
  • під час планового відвідування медичного закладу перебувати в одноразовій масці (краще використовувати респіратор N95).

У разі появи таких симптомів, як підвищення температури тіла вище за 38 градусів, кашель та/або задишка, слід якомога швидше викликати лікаря додому або відвідати клініку. Також рекомендується провести ПЛР-аналіз на можливе зараження коронавірусом.

Якщо протягом останніх 14 днів людина контактувала з пацієнтом з підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2, рекомендовано, навіть попри відсутність будь-яких симптомів, терміново відвідати лікаря.

Заходи профілактики коронавіруса: рекомендації ВООЗ
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), коронавірус, який викликає хворобу COVID-19, схожий на інші коронавіруси (SARS або MERS), здатні виживати на плоских поверхнях від декількох годин до декількох днів. Розбіжність у часі залежить від типу поверхні, її вологості і температури.

Тому до рекомендацій ВООЗ входить необхідність дезінфекції пласких поверхонь і предметів за допомогою основних мийних засобів.

Найбільш часто дезінфікувати потрібно:

ванну кімнату: душову кабіну, змішувач, ванну, раковину, плитку на стіні, плитку на підлозі;
кухню: стільницю, кран, раковину, холодильник, шафи;
спальню: дверні ручки, комоди, шафи;
вітальню, дитячу кімнату: полиці, шафи, вимикачі, стільці.
Обов’язки людини на домашньому карантині в разі підозрі на коронавірус
У відповідності до керівних принципів Міністерства охорони здоров’я, люди, які перебувають на домашньому карантині, повинні контролювати температуру свого тіла щонайменше двічі на день. В разі лихоманки, задишки або кашлю необхідно повідомити про це районного лікаря або зателефонувати до інфекційного відділення.

Якщо людина з підозрою на коронавірус живе з родиною, необхідно максимально обмежити контакт з оточенням і дотримуватися мінімально припустимої відстані у два метри. За ознак вірусного захворювання ВООЗ рекомендує помістити людину до окремої спальні та користуватися окремою ванною кімнатою. Якщо людина, що перебуває на карантині, не може використовувати окрему ванну кімнату, вона має дезінфікувати туалет і ванну після кожного використання за допомогою доступних засобів для чищення.

Щоб обмежити поширення коронавіруса, потрібно використовувати окремий посуд, рушники та інші подібні предмети побуту. Рекомендації також передбачають провітрювання квартири кілька разів на день, дотримання правил гігієни, часте миття рук і дезінфекцію поверхонь на кшталт стільниць, дверних ручок та екранів телефонів.

Важливо! Основне правило – ретельно мити руки з милом і водою не менше 15-30 секунд. Уникати дотику рук до особи також є однією з превентивних дій, оскільки коронавірус COVID-19 передається крапельним шляхом. Він потрапляє до організму через ніс і рот, а також через очі.

Рекомендації літнім людям
Літні люди піддаються найбільшому ризику зараження і ускладнень від хвороби COVID-19, що пов’язано з природним процесом старіння, а також ослабленням імунної системи.

На момент карантину лікарі наолегливо рекомендують літнім людям не залишати своїх будинків, а також звести до мінімуму відвідування магазинів та використання громадського транспорту. Особливо потрібно виключити відвідування місць з великим скупченням людей.

Рекомендації вагітним жінкам
Вагітна жінка, яка помітила такі симптоми, як: температура вище 38 градусів, м’язовий біль, задишка, кашель та слабкість, — або ж яка мала контакт з кимось, інфікованим коронавірусом SARS-CoV-2 чи підозрюваним на наявність вірусної інфекції, повинна негайно звернутися до свого акушера-гінеколога.

13.04.2020